Serenada do sera czyli kolejna kampania od streetcom
Czy wiedzieliście, że na kilogram żółtego sera potrzeba 10litrów mleka? Ja też nie.
ale już wiem...
Odbiór paczki:
Produkt zapakowany w specjalną torbę termiczną.
A tak prezentowała się zawartość zanim moja progenitura nie przywłaszczyła sobie tego i owego ;)
ale już wiem...
Dzięki kampanii Streetcom dowiedziałam się jeszcze kilku innych ciekawostek dot. ukochanego przeze mnie żółtego sera :)
Dzięki rozbiciu na godziny nie było kolejek.
Odbiór paczki:
Produkt zapakowany w specjalną torbę termiczną.
A teraz trochę informacji:
Ser Salami Serenada to...
tradycyjny polski ser o okrągłym kształcie, dość gładkiej strukturze i bardzo drobnych oczkach. W smaku ser typu salami łączy łagodność i mleczność goudy z wyraźniejszymi nutami i posmakami serów szwajcarskich.
Najczęściej ser ten, ze względu na swój uniwersalny smak i okrągły kształt, znajduje zastosowanie jako baza pożywnego śniadania. Daje też możliwość eksperymentowania z koreczkami, minikanapkami, łódeczkami i propozycjami dla dzieci.
Salami doskonale pasuje do sałatek, tostów,a utarty do dań zapiekanych, sosów i pizzy.
Oraz kilka ciekawostek:
- Wino to wspaniały dodatek do sera! Podawane do posiłku pomaga w trawieniu oraz zmniejsza ryzyko zagrożenia chorobami serca. Przy wyborze kieruj się tym, żeby wino pasowało do sera, który serwujesz.
Do sera Salami idealnie będą pasować białe i różowe wina półsłodkie. Pamiętaj też o zalecanej temperaturze podawanego wina: białe powinno mieć 8-12°C. - Świetnymi dodatkami do serów są oczywiści orzechy (najlepsze - włoskie), ale też suszona żurawina, rodzynki, suszone morele, oliwki, nawet miód. Doskonale sprawdzi się też konfitura z jarzębiny. Można je wszystkie położyć na desce do serów (miód trzeba przelać do mniejszego naczynia, żeby się nie rozlewał). Warto też przygotować koszyczek z pokrojoną bagietką lub małymi krakersami.
- Serów nie powinno się przechowywać w folii spożywczej - szybciej pleśnieją. Lepiej zawinąć je w pergamin i przechowywać w zamykanym pojemniku.
- Czym kroić ser? Najlepiej mieć specjalny nóż. Nóż taki ma zazwyczaj przestrzenie lub dziury na powierzchni, aby ser nie przyklejał się do nich w trakcie krojenia.
Dobra rada – jeśli ser się klei do noża lub nie chce się dobrze kroić należy go zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Gorące ostrze roztapia tłuszcz serowy i łatwiej tnie. - Drobno utarty ser może stanowić przyprawę do dań, ale też może być doskonałym środkiem zagęszczającym sosy i dipy. Wystarczy go odpowiednio drobno zetrzeć i stale mieszać gotując.
Komentarze
Prześlij komentarz