święta, święta, święta
i po świętach.
Chyba najbardziej ekspresowa wigilia ever.
W 3 godziny przystawki, ciepłe oraz ciasta i kawa. Mam wrażenie, że tylko biegałam z talerzami :) ale fajnie. No i pierwsze święta na swoim za nami :)
Najbardziej dumna jestem ze stołu:
Połączenie Ikei & Tchibo :)
i jeszcze przepis od koleżanki z pracy - testowany i potwierdzam: pyszności :D
Ciasto makowe
Mak namoczyć, odcedzić i zmielić 2 razy.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz rozpuszczonym
masłem. Dodać do maku razem z kaszą , proszkiem do pieczenia i zapachem.
Jabłka zatrzeć na tarce jarzynowej. Bakalie(rodzynki, orzechy, morele)
Na końcu dodać pianę ubitą z białek.
Piec ok 1 h aż się przyrumieni na wierzchu - w wąskiej blasze
na papierze pergaminowym.
Po upieczeniu wyjmuję z blachy by odparowało.
Chyba najbardziej ekspresowa wigilia ever.
W 3 godziny przystawki, ciepłe oraz ciasta i kawa. Mam wrażenie, że tylko biegałam z talerzami :) ale fajnie. No i pierwsze święta na swoim za nami :)
Najbardziej dumna jestem ze stołu:
Połączenie Ikei & Tchibo :)
i jeszcze przepis od koleżanki z pracy - testowany i potwierdzam: pyszności :D
Ciasto makowe
- 200g maku,
- 5 jaj,
- 1/2 masła
- 8 łyżek kaszy manny
- 3 średnie jabłka
- 1 szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- zapach migdałowy
- bakalie (rodzynki, morele, orzechy, migdały)
Mak namoczyć, odcedzić i zmielić 2 razy.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz rozpuszczonym
masłem. Dodać do maku razem z kaszą , proszkiem do pieczenia i zapachem.
Jabłka zatrzeć na tarce jarzynowej. Bakalie(rodzynki, orzechy, morele)
Na końcu dodać pianę ubitą z białek.
Piec ok 1 h aż się przyrumieni na wierzchu - w wąskiej blasze
na papierze pergaminowym.
Po upieczeniu wyjmuję z blachy by odparowało.
Wskazówka dla leniwych - zamiast bakalii i maku - puszka gotowej masy (koniecznie ta niebieska) :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz